Опитах този метод на реакция за P2P към Amph няколко пъти, тъй като ми беше казано, че ще даде до 80 % добив и мога да ви кажа, че това очевидно са пълни глупости и добивите са смешно ниски. Сигурен съм, че той няма да работи добре за P2NP, тъй като алкалните условия, както беше казано преди, не са благоприятни за първата стъпка.
Киселинният Al/Hg работи, разбира се, и с добри добиви, но обемът на реакцията е голям и реакцията е толкова бурна, че не познавам никой, който да се е осмелил да обработва повече от 100 g Amph наведнъж (и тези съобщиха също, че понякога просто издухва всичко до тавана - те са го правили само навън поради тази причина),
Al/Ni и киселина, това е просто още един вариант на Урушибара, киселината прави водород от Al, който трябва да зареди Ni, който трябва да е под формата на наночастици и теоретично работи, разбира се, но честно казано, не виждам как работи без съд под налягане и реагенти с висока чистота и голяма доза късмет.
Така че всяка реакция за редуциране на P2NP, която започва като основна (алкална), ще има много ниски добиви (освен ако ситуацията не се оправи чрез добавяне на огромно количество SiO под формата на силикагел, който е бил калциран при температура до 800 °C преди употреба. Строго безводни условия. Това ще бъде реакция в суспензия, но тя предотвратява протичането на страничната реакция на Майкълс. (800 °C за SiO са лесни за микровълнова печка, б.пр.)
Остава въпросът дали тази система ще редуцира получения нитро-алкан. Не знам.
Но би си струвало да се опита, да се ороситира CuCl2 или сулфатът върху SiO и да се калцинира това, а след това да се добави P2NP в метанол/ксилен, да се нагрее до кипене и да се добави NaBH4 на порции, изобщо 4 до 5 моларни еквивалента.
Мисля, че това работи, тъй като NaBH4 при повишена температура образува съединение за добавяне с метанол, което е напълно подходящо за редукция на двойната връзка, силикагелът предотвратява страничната реакция, а медта прави възможна нитроредукцията.
Използването на наночастици Cu2FeO4 върху силикагел (подготовката е проста) би било по-добрият избор.
Но вие искате нещо без NaBH4, добре, както беше казано, има SnCl2/HCl, който работи добре, а SnCl2 може да се приготви на място от калай и HCl.
След това редуцирайте нитрото с нещо друго, има няколко възможни начина, но за съжаление реакциите не работят само защото някой е написал, че работят, или защото някой наистина би искал да работят, тъй като са толкова лесни и използват само това, което е под ръка. Аз самият се хванах на това в миналото и в крайна сметка съжалих за загубата на пари, време и прекурсори и си навлякох пламенна омраза към химиците-флотьори, които изсмукват измислени реакции от въздуха и от малко знания, но от много желание и публикуват резултата в интернет форумите, сякаш наистина са го направили (или пишат статии в списания от второ или трето ниво, които често носят в имената си "съобщения" или "писма").
Надявам се, че сте наясно, че редукцията на P2NP може да доведе до цяла плеяда от различни съединения в зависимост от условията, температурите, разтворителите и от това какъв е редуциращият агент. Например SnCl2 в метанол или етанол дава напълно различен продукт (алкилиран), а след това в етилов ацетат - алкан. Поради тази причина отстраняването на неизправности без сериозно аналитично оборудване и умения е практически невъзможно.
Имам предвид един друг начин, който според мен е много обещаващ за редуциране на нитроалкени, алкани оксими, нитрили и някои други, но това искам да опитам първо аз, съжалявам. Така или иначе ще направя резултатите, ако са забележими, публично достояние, както винаги съм правил. Първо ми трябва малко P2NP, ако някой в ЕС иска да дари 50 или 100 г, няма да откажа. Това е скъпо хоби, ако човек не продава нищо, а аз не продавам. Не се оплаквам, просто е факт.