Question Хидролиза на N-метилацетамид

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Опитвам се да направя математически изчисления на хидролизата на N-метилАцетамид (съкращавайки го на NMA), за да получа метиламин.

Ще използвам основна хидролиза, така че в разтвора ще има натриев ацетат и метиламин. Натриевият ацетат вероятно няма да попречи на редукцията на различни кетони с живачна амалгама, така че не се притеснявам за отстраняването му.

Искам да знам колко от всеки реагент да реагира, за да се получи 40% разтвор на метиламин.

Да речем, че има 100 грама НМА; колко вода и натриев хидроксид ще са необходими, за да се получи 40% разтвор на метиламин?

loadingST

Don't buy from me
Resident
Language
🇧🇬
Reaction score
69
Научете повече за моларните маси (всеки химикал има своя собствена маса), така че за да направите равенство, трябва да проверите масите и да използвате 1:1моларна маса

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
И така, бих ли изчислил моларните маси на всеки химикал, водата, натриевия хидроксид и НМА и бих използвал съотношението им 1 към 1?

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Просто се опитвам да се уверя, че разбирам

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Както в "използвайте теглото на водата на всеки химикал, за да направите моларната маса в съотношение едно към едно?

loadingST

Don't buy from me
Resident
Language
🇧🇬
Reaction score
69
Нметилацетамид 73,09 г един мол, Naoh 39,9 г, разтворете Naoh във вода и добавете бавно към вашия Acetamide...

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Разбирам напълно, а предполагам, че и един мол вода? Би трябвало да е 18 грама, мисля. Или е необходимо повече.