- Reaction score
- 4
от този урок : Синтез на меткатинонов хидрохлорид от пропиофенон
ПЪРВИ ЕТАП: бромиране на пропиофенон
50 ml пропиофенон се смесват с 40 ml бромоводородна киселина и 100 ml дестилирана вода заедно и се разбъркват в продължение на 5 минути.
60 ml водороден пероксид 35% се добавя бавно през 30 минути. след като се добави целият H2O2, се разбърква в продължение на 1 час и 30 минути ( температурата се контролира на 30С ).
цветът става ярко/тъмно оранжев.
Към образувания бромопропиофенон се добавят 150 ml DCM.
Разтворът се промива с вода ( 2х250 ml), след което се промива с 250 ml разтвор на натриев карбонат.
цветът се променя в светложълт.
------------------------------------------------------------------------------
ЕТАП 2
Към разтвора се добавят 70 ml МЕТИЛАМИН 40% ( температурата се контролира под 30С ) и се разбърква в продължение на 24 часа.
След 24 часа цветът се променя до кехлибарен.
Полученият меткатинон се промива с вода, за да се отстрани метиламинът.
Към разтвора на меткатинона се добавят бавно 50 ml 14% солна киселина (температурата се контролира под 30С) и се разбърква в продължение на 3 часа.
В края на втория етап водният слой се превърна в кафяво-зелен и след събирането и изпаряването му нямаше кристали... само някаква мазна миризлива гадост.
Не знам каква грешка съм допуснал тук... но мисля, че е само последната част.
ПЪРВИ ЕТАП: бромиране на пропиофенон
50 ml пропиофенон се смесват с 40 ml бромоводородна киселина и 100 ml дестилирана вода заедно и се разбъркват в продължение на 5 минути.
60 ml водороден пероксид 35% се добавя бавно през 30 минути. след като се добави целият H2O2, се разбърква в продължение на 1 час и 30 минути ( температурата се контролира на 30С ).
цветът става ярко/тъмно оранжев.
Към образувания бромопропиофенон се добавят 150 ml DCM.
Разтворът се промива с вода ( 2х250 ml), след което се промива с 250 ml разтвор на натриев карбонат.
цветът се променя в светложълт.
------------------------------------------------------------------------------
ЕТАП 2
Към разтвора се добавят 70 ml МЕТИЛАМИН 40% ( температурата се контролира под 30С ) и се разбърква в продължение на 24 часа.
След 24 часа цветът се променя до кехлибарен.
Полученият меткатинон се промива с вода, за да се отстрани метиламинът.
Към разтвора на меткатинона се добавят бавно 50 ml 14% солна киселина (температурата се контролира под 30С) и се разбърква в продължение на 3 часа.
В края на втория етап водният слой се превърна в кафяво-зелен и след събирането и изпаряването му нямаше кристали... само някаква мазна миризлива гадост.
Не знам каква грешка съм допуснал тук... но мисля, че е само последната част.