- Solutions
- 1
- Reaction score
- 424
Прочетох, че можете ефективно да концентрирате оцетна киселина чрез просто замразяване на водата. Оцетната киселина има по-ниска точка на замръзване от водата при всяка дадена концентрация и колкото по-концентриран е разтворът, толкова по-висока е точката на замръзване. Както всички знаете, безводната оцетна киселина (ледена оцетна киселина) има точка на замръзване от около 16 С. При 75 % концентрация точката на замръзване е около 2 С, след което водата може да се отстрани.
Докато при 60 % точката на замръзване според тази таблица трябва да е около -10 С. Това ме обърква по някакъв начин. При -10 С водата също би трябвало да кристализира, така че какво всъщност ми остава в този момент? Течна смес от оцетна киселина и вода и замръзнала твърда вода, или обратното?
Как всъщност се прави това на практика?
Докато при 60 % точката на замръзване според тази таблица трябва да е около -10 С. Това ме обърква по някакъв начин. При -10 С водата също би трябвало да кристализира, така че какво всъщност ми остава в този момент? Течна смес от оцетна киселина и вода и замръзнала твърда вода, или обратното?
Как всъщност се прави това на практика?
Last edited: